Innehållsförteckning
Bakgrund
Det absolut enklaste sättet att komma igång med att rapportera temperaturer till temperatur.nu är genom att köpa en temperatur.nu reporter-V2. Då hela konceptet på temperatur.nu bygger på frivillighet och att så många som möjligt ska kunna delta släpper vi därför nu all information runt temperatur.nu reporter V2 fri!
För att bygga en egen reporter behöver du ha tillgång till:
- En dator för att kunna programmera din Wemos D1.
- En lödkolv/lödstation
- En tång
- En 3D-skrivare för att skriva ut lådan (reportern fungerar utan låda, men den blir snyggare med!)
Hårdvara som behövs för att bygga reportern:
- 1st Wemos D1 mini – Finns på många ställen, text m.nu, HiTechchain
- 1st OLED-skärm till Wemos D1 mini (Observera att skärmen som används i reportern utgått och vi inte hittat någon ersättare som har knappar. För skärmfunktionaliteten behöver du en OLED-display på 64x48px, finns på tex amazon.se
- 1st Motstånd på 4,7k Ohm. m.nu, LohElektronics
- Kabel med 3 ledare. I princip vilken kabel som helst fungerar och reportern klarar upp till ca 20 meter kabel. Finns hos tex m.nu och Electrokit
- 2st temperatursensorer DS18B20+. Finns hos m.nu och tex Electrokit. (Det finns varianter som är färdigmonterade på kabel host tex Electrokit. )
- Ev. RJ12-kontakter . Finns hos tex Kjell och Company, Elfa eller m.nu
- Ev. förgreningskontakt. Finns hos m.nu eller tex Elfa
- Filament till 3D-skrivare om du vill skriva ut låda till reportern. OBS! STL-filerna vi tillhandahåller fungerar endast med displayen som utgått, du behöver designa egen låda eller hitta någon som är universell.
Så här gör du
Mjukvara
1. Börja med att löda på headers på D1 Mini.
2. Klipp försiktigt bort kontakten på OLED-skärmen – den är i vägen och används inte.
Wemos mini D1 4.0 har USB-C-kontakt och kontakten på displayen är inte i vägen längre.
3. Montera displayen på Wemos D1- OBS att knapparna ska vara åt samma håll och ligga mot varandra. Se även till så att kortet sitter helt rakt. OBS! på WEMOS D1 Mini v4.0 kommer det att vara 1-2 mm mellanrum mellan kontakterna.
4. Montera motståndet mellan pin för 3V3 och pin 14
5. Montera kablar enligt följande (gäller när du använder den partvinnade kabeln från m.nu)
Orange: 3V3
Blå: Pin 14
Blå/vit och Orange/vit: GND
Isoleringen på kabeln ska sluta nedanför IC-kretsen och det är viktigt att den blå och orangea kabeln inte ligger över IC-kretsen för att locket till lådan ska gå att sätta fast.
OBS! Wemos D1 Mini v4.0 har inte IC-kretsen på baksidan av kortet.
Mjukvara:
- Installera Arduino 1.8.9 – vi har inte testat senare versioner och det är stor risk att det inte fungerar med senare versioner (Arduino 1.8.9 för Windows kan du ladda ner här)
- Starta Arduino IDE
- Öppna inställningar från Fil-menyn
- I fältet ”Additional Boards Managers Urls:” klistar du in följande url: http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json och trycker sedan på ok
- Öppna ”korthanterare” från menyn ”Verktyg/Kort”
- Skriv ”esp8266” i sökrutan och installera version 2.5.0 av ESP8266-biblioteket (Väljer du en nyare version är risken stor att det inte kommer att fungera!)
- Öppna ”Lägg till .ZIP bibliotek” från Menyn ”Skiss/Inkludera bibliotek”
- Ladda ner och installera följande paket
8a. Adafruit_SSD1306-esp8266-64×48
8b. Adafruit-GFX-Library-master
8c. Arduino-Temperature-Control-Library-master
8d. OneWire-master
8e. LOLIN_OLED_I2C_Button_Library-master (Används egentligen inte, då ersättningsdisplayer saknar knappar. Men för att du ska slippa kompileringsfel eller behöva ändra i koden behöver biblioteket läggas till.)
Anledningen till att vi inte länkar till originalkällorna är att det är mycket viktigt att det är exakt rätt version av biblioteken, nyare versioner har dependencies som gör att det inte kommer att gå att kompilera koden. - Ladda ner temperatur.nu-reporterfilen och packa upp den.
- Mappen ”src” med undermappar måste ligga i samma katalog som ino-filen, cpp-filerna och h-filerna – bäst är att kopiera in filerna direkt till rätt katalog där Arduino IDE vill ha ino-filerna.
- Öppna filen temperatur_reporter_ny_oled.ino
- Välj ”LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini” från menyn ”Verktyg/Kort”
- Anslut reportern till datorn via MicroUSB-porten/USB C-porten.
- Välj Com-port från menyn ”Verktyg/Port”
- Tryck sedan på pilen för att kompilera och ladda upp mjukvaran till reportern.
3D-printa lådan
OBS!
stl-filerna passar endast till Wemos D1 Mini v3 – inte v4 som säljs nu. Vidare går det inte längre att få tag i exakt samma skärm. Bygger du en egen reporter behöver du ordna egen låda!
Här kan du ladda ner STL-filerna vi använder. Observera att locket på lådan ska sitta mycket tajt och att det oftast går sönder om man försöker ta isär lådan när man väl monterat locket.
Det kan vara lite trixigt att få i kortet i lådan då det sitter perfekt. Enklast är att sätta i änden vid kabelutgången först, sätta ett finger mot skärmen och försiktigt hålla emot mot skärmen samtidigt som kortet fälls ner mot piggen i andra änden.
Använda Reportern
För att kunna använda reportern behöver du dess ID-nummer. Det får du fram när du ansluter till reportern för att konfigurera nätverket. Alternativt trycker du B-knappen på skärmen så visas idnummret i skärmen.
Manual till reportern hittar du här.
Nu är det bara att gå till www.temperatur.nu/nystation och anmäla din nya reporter.
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell Licens.